Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Blogoscars 2012 - Είδωλα και αγάπες (A' Ανδρικό)


Τεράστιος ανταγωνισμός στο Α' Ανδρικό φέτος. Με πόνο ψυχής άφησα έξω τους

13. Antonio Banderas (La Piel Que Habito), 
12. Michael Fassbender (A Dangerous Method)
11. Daniel Craig (Cowboys & Aliens ....εντάξει πλακίτσα! The Girl With the Dragon Tattoo)


Επίσης δεν έχω δει Michael Fassbender (Shame), Gary Oldman (Tinker Tailer κτλ), Brad Pitt (Moneyball).


Οι 10 που απέμειναν μετά το ξεσκάρτισμα είναι:

10. Leonardo DiCaprio (J. Edgar)


Από τους πιο αξιόπιστους ηθοποιούς του Χόλιγουντ τα τελευταία 10 χρόνια, ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία το post-Titanic baby-face στάδιο και βρήκε την υγειά του με τον Σκορσέζε. Παρ' όλα αυτά η Ακαδημία ΔΕΝ τον πάει, ανεξήγητα απών  η κορυφαία του ερμηνεία στο "The Departed" το 2007 (μπορούσε να μπει στο Β' Ανδρικό), απαράδεκτα απών πέρσι με τις συνταρακτικές ερμηνείες στα "Shutter Island" και "Inception". Φέτος όλοι έλεγαν ότι ήταν η σειρά του αλλά παρ' όλο που ο χαρακτήρας του ήταν ΚΑΙ πραγματικός ΚΑΙ gay (2 πράγματα που υπερ-αγαπάει η Ακαδημία), ούτε στην πεντάδα δεν μπήκε. Μήπως φταίει το γεγονός ότι ερμήνευσε τον αμφιλεγόμενο Hoover ως μια διασταύρωση Ennis Del Mar και Norman Bates; Σε κάθε περίπτωση άντεξε με άνεση το δυσβάσταχτο βάρος της σημαντικότατης προσωπικότητας που ερμήνευσε.


9. Αντώνης Καφετζόπουλος (Άδικος Κόσμος)


Την "Ακαδημία Πλάτωνος" δεν την έχω δει και ως εκ τούτου δεν περίμενα για κανέναν λόγο τέτοια ερμηνεία από έναν, κατά βάση, τηλεοπτικό ηθοποιό. Ο κουρασμένος, μπερδεμένος αστυνομικός Σωτήρης, που μπερδεύεται ακόμη περισσότερο όταν βρίσκει - άσχημα - τον μπελά του ενώ προσπαθεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο του, θα είχε απογειωθεί - λόγω της υπέροχα ανθρώπινης ερμηνείας του Καφετζόπουλου - σε έναν ύμνο στον σημερινό Έλληνα, αν ο σκηνοθέτης Τσίτος είχε λίγο πιο ξεκάθαρο όραμα. Δεν νομίζω ότι έχω ξανασυναντήσει τέτοια ερμηνεία από Έλληνα ηθοποιό.


8. Michael Shannon (Take Shelter)




Με είχε συνεπάρει η ερμηνεία του στον τρομαχτικό "Δρόμο της Επανάστασης". Και φέτος αποδείχτηκε ότι ο Shannon μπορεί να σηκώσει και το βάρος πρωταγωνιστικού ρόλου. Τρικυμία εν κρανίω κυριεύει σταδιακά τον χαρακτήρα του, Curtis, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει αν τα οράματα του είναι αποκύημα της φαντασίας του ή κάποια μεταφυσική ιδιότητα να προβλέψει το ζοφερό μέλλον. Τρικυμία εν κρανίω μάλλον κατέλαβε και την Ακαδημία που αγνόησε εντελώς την συγκινητική του ερμηνεία ως διαταραγμένος (;) νους και προτίμησε άλλους, πιο διάσημους συναδέλφους του. Η καταιγίδα στον λαιμό τους. Μακάρι να βρεθούν στην θέση του Curtis. Χωρίς να παντρευτούν βέβαια την Jessica Chastain.



7. Mel Gibson (The Beaver)


Λίγο η παντελής απουσία (σκηνοθετικά και ερμηνευτικά) της Jodie Foster από την ταινία (της). Λίγο τα σκάνδαλα επί σκανδάλων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ε ο Gibson έδωσε χαλαρά την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του και δεν το πήρε σχεδόν κανείς χαμπάρι. Σε - πρακτικά - διπλό ρόλο, δίνει ανέλπιστη πνοή σε ένα σχετικά τολμηρό σενάριο, το οποίο αρχίζει σαν υποψία dramedy για να καταλήξει σκοτεινότατο δράμα. Βέβαια κανείς δεν φαίνεται να εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από το σενάριο (εκτός ίσως από την υπέροχα όμορφη J. Law.!), ο Gibson όμως πήρε το παιχνίδι πάνω του και συγκινεί με την αφοσίωση του στον διπλό ρόλο του καταθλιπτικού Walter/μακιαβελικού Beaver. Κάτι σαν τον (τεράστιο) Andy Serkis ως Gollum στα LOTR.


6. Michael Fassbender (X-Men: First Class)


Εντάξει το ζήσαμε και αυτό. Να ερμηνεύσει κάποιος τον Magneto τόσο καλά ή και καλύτερα από τον sir Ian McKellen. Υπέροχη ερμηνεία του υπέροχα αμφιλεγόμενου χαρακτήρα από το σύμπαν των X-Men, από τον διαρκώς ανερχόμενο Fassbender. Ώρες ώρες το παλικάρι έμοιαζε να παίζει και για τον διαρκώς out of character McAvoy (έναν Patrick Stewart για ιδιαίτερα και γρήγορα!). Όλη η πίκρα, όλη η οργή, όλη η εκδικητική εμμονή ήταν αποτυπωμένα στο πρόσωπο του. Μόνο ο συγχωρεμένος ο Heath Ledger έχει δώσει αντίστοιχη ερμηνεία για comic χαρακτήρα. Δεν νομίζω έχω ξανα-λυπηθεί κινηματογραφικό θύμα του Ολοκαυτώματος τόσο πολύ. Ούτε να συμμερίζομαι, όσο γίνεται, τα συναισθήματα του. Στο κάτω-κάτω, ο Magneto πάντα ήταν ο βασικός αντι-ήρωας σε ένα σύμπαν ηρώων. Δεν ήταν ποτέ ο κακός. Και αυτό το απέδωσε εξαιρετικά ο Γερμαναράς.


5. Matthias Schoenaerts (Rundskop)


Τι να κάνουμε, ο Schoenaerts έπρεπε να είναι στην φετινή πεντάδα του Α' Ανδρικού. Δηλαδή τι παραπάνω είχαν (εκτός από φήμη και διάσημους σκηνοθέτες) ο Bardem για το Biutiful, η Crouth για το Volver; Ή ακόμη περισσότερο ο Benigni που το κέρδισε κιόλας; Δεν νομίζω αυτές οι 3 ερμηνείες να πλησιάζουν καν την απίστευτη, ανατριχιαστική σωματική ερμηνεία του Βέλγου, ο οποίος αφιερώθηκε, ψυχή και σώμα, στην κατάδυση στην ψυχή ενός τρομερά δυστυχισμένου πλάσματος. Ο οποίος, μετά από ένα σοκαριστικό παιδικό τραύμα, αποκτηνώθηκε πιο πολύ και από τα κτήνη που ανέτρεφε μια ζωή. Σαν τον Travis Bickle, μερικές φορές η λύτρωση είναι αναγκαία. Σαν τον Robert DeNiro, μερικές φορές η βύθιση σε έναν χαρακτήρα είναι τρομαχτική.


4. Ryan Gosling (Drive)


Η αγαπημένη μου ερμηνεία της περσινής σεζόν ήταν μακράν του Gosling για το "All Good Things". Εντελώς αγνοημένη, δεν ψήφιζα και στα blogoscars να του δώσω 1 πρώτη θέση. Φέτος ο Gosling εντυπωσίασε εξίσου, καθώς χωρίς να λέει παρά ελάχιστα λόγια, χτίζει έναν καταπληκτικό τρισδιάστατο χαρακτήρα. Σεμινάριο η υποκριτική του ικανότητα σε αυτήν την ταινία, πατάει απάνω στα χνάρια των εξίσου λιγομίλητων Toshiro Mifune (Yojinbo) και Clint Eastwood (Man with no name), και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τους ξεπερνάει κιόλας. Γιατί αυτό που έκανε ο Gosling για τον χαρακτήρα του Driver, να μην μιλάει αλλά παράλληλα να λέει τα πάντα για τα καλά κρυμμένα συναισθήματα του μέσω του σώματος του, των πράξεων του, και μιας γαμημένης οδοντογλυφίδας είναι δείγμα τεράστιου ηθοποιού. Βασικός λόγος, μαζί με τον Refn, για το νεονουάρ έπος "Drive".


3. Jean Dujardin (The Artist)


Ενώ συνήθως λατρεύω τις βουβές ταινίες (τις αντιμετωπίζω σαν κάθε άλλη ταινία) ώρες-ώρες οι ερμηνείες σε αυτές είναι too-much. Εκτός ίσως από τον Chaplin και τον Keaton. Τους 2 μεγάλους κωμικούς φέρνει στο μυαλό η υπέροχη, βουβή ερμηνεία του Dujardin. Επιστρατεύοντας πανέξυπνα όλα τα ερμηνευτικά τεχνάσματα της τότε εποχής, αλλά προσαρμόζοντας τα στις σημερινές απαιτήσεις, ο Γάλλος, μέχρι πρότινος άσημος ηθοποιός, πετυχαίνει διάνα με την ερμηνεία του και βοηθάει τα μάλα στο ερωτικό γράμμα του Hazanavicius προς τον Αμερικάνικο βουβό κινηματογράφο. With pleasure θα υποδεχτούμε την πολύ πιθανή του βράβευση από την Ακαδημία, όντας με διαφορά ο καλύτερος από την πεντάδα. Και σίγουρα ο πιο πρωτότυπος.


2. Andy Serkis (Rise of the Planet of the Apes)


Επισήμως ο πιο υποτιμημένος ηθοποιός στην Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια. Χρόνια φωνάζω ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην έχει υπάρξει καν υποψήφιος για την ερμηνεία του ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του σε Gollum στους (οσκαρικούς, μην ξεχνάμε) Άρχοντες ή σε King Kong στην ομώνυμη ταινιάρα. Και φυσικά σιγά μην εκτιμούσαν τα 62 χρονών (κατά μ.ο.) μέλη της Ακαδημίας την εξαιρετική του, για μια ακόμη φορά, ικανότητα να γλιστράει (κυριολεκτικά) κάτω από το δέρμα των εκάστοτε χαρακτήρων που ερμηνεύει. Αυτήν την φόρα έμελλε ο χαρακτήρας του να είναι (πάλι) πίθηκος. Ο οποίος γεννήθηκε πιο έξυπνος, πιο οργισμένος, πιο επαναστάτης, πιο μακιαβελικός από οποιονδήποτε άλλο πίθηκο. Και θέλει να διοχετεύσει όλο του το είναι στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του είδους του. ΟΛΟΙ οι άλλοι ηθοποιοί θα αποτύγχαναν να αποδώσουν τον τρισδιάστατο, αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του Caesar με το μεγαλείο που του άρμοζε. Όχι όμως ο Serkis. Ο οποίος θα αναφώνησε "Bloody easy!" στην νέα πρόκληση του, πριν χαθεί πάλι, ως ο Άρχοντας του motion-capture, κάτω από τα καλώδια και τους αισθητήρες της τεχνολογίας που έχει κάνει τέχνη. Αφήνοντας με χαρακτηριστική άνεση στο background το υπόλοιπο καστ (ένας τύπος που παρουσίασε πέρσι τα Όσκαρ και η βασίλισσα της γλάστρας, Freida Pinto).

Είναι προφανές ότι η πρώτη θέση και οι βαθμοί της θα πήγαιναν σε αυτόν τον πολυ-αγαπημένο μου ηθοποιό...


ΟΜΩΣ

....άλλο αγάπη και άλλο ΕΙΔΩΛΟ, όπως είναι ο .....


1. Rutger Hauer (Hobo with a Shotgun)



Σε περίπτωση που απορείτε με την πρώτη θέση, αλλά, συγγνώμη κιόλας, 
  • ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ τον τίτλο του blog; 
  • ΚΟΙΤΑΞΑΤΕ προσεκτικά ποιος χαρακτήρας υπάρχει ακριβώς κάτω από τον τίτλο;
  • ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ποιος τιτανο-μεγιστο-τεράστιος ηθοποιός τον ερμηνεύει; ΚΑΙ
  • ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ότι ήταν δυνατόν να του δώσω κάτι λιγότερο από την πρώτη θέση;
Ε τότε πρέπει να το κοιτάξετε. Λυπάμαι αλλά η περίπτωση σας είναι ανίατη. Το μόνο φάρμακο που μπορώ να σας προτείνω είναι να αγοράσετε a shotgun.
Cause, όπως λέει και ο Hobo, "It's all I know".
Case closed.

7 σχόλια:

  1. Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ για τον Andy Serkis! Πραγματικά υποτιμημένος, όχι αστεία... Έχει κάνει τα πάντα ο άνθρωπος... Στο Sex & Drugs & Rock & Roll τον λάτρεψα(μάλιστα έκανε και το πέρασμα του από συναυλίες των Blockheads στη συνέχεια). Ας ελπίσουμε να αναγνωριστεί στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αναγνωριστεί σίγουρα στο μέλλον - με κάποιο Όσκαρ προσφοράς στον κινηματογράφο στα 83 του. Σίγουρα πράγματα!

      Ευχαριστώ για το σχόλιο σου, χαίρομαι που κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τα κατεβατά μου! :-)

      Διαγραφή
  2. Αρνούμαι να δω The Beaver... Β) :p

    Michael Shannon + Jean Dujardin = ΜΠΛΙΑΧ

    Τον Rutger Hauer αν τον έλεγαν Bauer θα ήταν ακόμα πιο γαμάτος και πολύ πιο cool. Β) :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά στο μαγαζί το είδα εγώ και ΜΟΝΟ λόγω Jennifer Lawrence. Αξίζει ΜΟΝΟ λόγω Gibson, άντε και σκοτεινής διακύμανσης ιστορίας. Και προφανώς γιατί βλέπεις αρκετά Jennifer Lawrence. :-P
      Ελπίζω πάντως να μην αρνείσαι να το δεις επειδή ο Gibson είναι λίγο μαλάκας, λίγο αντισημίτης και λίγο άνανδρος όσον αφορά την γυναίκα του.... Γιατί αυτά τα πιστεύω αλλά η ερμηνεία του είναι άλλο πράγμα.

      Καλά για τον Dujardin, αλλά στον Shannon είσαι εντελώς φάουλ. Από τους πιο χαμηλότονους ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά, παίζει υπέροχα και δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις (όπως ο Dujardin τον τελευταίο δίμηνο), ούτε τον παρουσιάζουν ζεν πρεμιέ (όπως τους Gosling - Fassbender) Στον "Δρόμο της Επανάστασης" δεν σου άρεσε πολύ;

      Καλά πιο γαμάτος από τον Rutger Hauer και πεθαίνεις. B) :-P

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. (Καλά*3) το προηγούμενο πόστ... :-/ :-P

      Διαγραφή
    4. Όντως για όλα αυτά αρνούμαι να το δω (αν και συμφωνώ πως δεν έχει να κάνει με την ταινία - και πιστεύω πως είναι καλός στο ρόλο του)... Πάντως δεν ήξερα πως παίζει και η Jennifer Lawrence! :P

      Εντελώς φάουλ είσαι και φαίνεσαι! Το ότι είναι χαμηλότονος δεν σημαίνει πως είναι και καλός ηθοποιός και μόνο υπέροχα δεν παίζει...!!! :P Πολύ όχι, αλλά μου άρεσε γιατί ήταν η πρώτη φορά που τον είδα και δεν ήξερα ότι παίζει παντού με το ίδιο βλέμμα...

      Με μπέρδεψες, αλλά νταξ... :P

      Διαγραφή